Stöd gÀrna Norrlands-förbundets verksamhet med en penninggÄva. Alla bidrag
Àr till hjÀlp i vÄrt arbete för Norrland. Klicka pÄ knappen och följ instruktionerna.

 

  

Följ oss pÄ Facebook

 

 Följ oss pÄ Twitter

img1img3img2

Vision 2072

Norrlandsförbundet firade 60-Ärs-jubileum 2012, och det gav naturligtvis anledning att blicka tillbaka pÄ gÄngna Är. Förbundets verksamhet och fokus Àr dock i högsta grad inriktat pÄ framtiden och dess möjligheter och utmaningar. Vi utlyste dÀrför en tÀvling bland Norrlands femteklassare:

Vision 2072

Uppgiften var att fundera över hur det kommer att vara att leva i Norrland om ytterligare 60 Ă„r, det vill sĂ€ga Ă„r 2072, och att presentera sin vision i valfri form – bild, berĂ€ttelse, film, musik eller annat. Vi har
tagit emot mÄnga fina bidrag, och jurymedlemmarna (Ewa Back, Bo Bergman och Berit Kvist frÄn Norrlandsförbundets styrelse, samt Lars T Johansson, skÄdespelare, programledare, revymakare med mera) var mycket imponerade bÄde av elevernas genomtÀnkta visioner och av deras fantasifulla framstÀllningar.

Se affischen hÀr (öppnas i nytt fönster)

 

Juryn har utsett följande vinnare:

Kategorin Bild:

Första pris tilldelas Jon Daniel, Mohammad och Christian, Hedenvindskolan i Strömsund, för deras Power-Point-presentation. "Pojkarna skickar i presentationen tillbaka sina framtidsfunderingar som frÄgor till ÄskÄdaren och öppnar dÀrmed för en dialog. Presentationen Àr ren, snygg och genomtÀnkt."

Andra pris tilldelas Oliwia och Chompoo, SvÄgadalens skola i Hudiksvalls kommun. "Teckningen Ozonskikt har klimatfrÄgor som ozon och olja i fokus. Jordklotet ger en fantasifull bild av livet Är 2072. Sammantaget en mycket snygg utformning av budskap och vision!"

Tredje pris tilldelas Olle, Hampus, Raffe och Wilma, Bullmarks skola. "Med sex smĂ„ rutor dĂ€r text och bild tydligt hör ihop tĂ€cker de in mĂ„nga faktorer i tillvaron Ă„r 2072: arbete, fritid, miljö, teknik och – sist men inte minst – lycka."

Kategorin BerÀttelse:

Första pris tilldelas Maja, TvÀrÄbÀck skola i VÀnnÀs kommun. "Med okuvlig fantasi har hon tecknat sin framtidsvision pÄ ett utmÀrkt sÀtt. Texten, kompletterad med en teckning, beskriver bÄde miljö, teknik, djurliv och en trygg skola."

Andra pris tilldelas Jesper, TvĂ€rĂ„bĂ€ck skola i VĂ€nnĂ€s kommun. "Det goda livet i Norrland Ă€r i blickpunkten. Genom hela berĂ€ttelsen, frĂ„n stort – som miljö - till smĂ„tt – som magiska skavsĂ„rsplĂ„ster – fĂ„r lĂ€saren en varm och levande bild av tillvaron i TvĂ€rĂ„bĂ€ck Ă„r 2072."

Delat tredje pris gÄr till Elin Ivarsson, HÀllfors skola i VÀnnÀs kommun. "Elins berÀttelse berör först kortfattat och tydligt mÄnga Àmnen, sÄsom skolmat, fritid, boende och teknologi. Sedan görs en fördjupning i Àmnet shopping, dÀr teleportering av varor har sin givna plats. BerÀttelsen kompletteras av en fin och detaljerad teckning."

Delat tredje pris gÄr till Jesper Olofsson, HÀllfors skola i VÀnnÀs kommun. "Jespers berÀttelse genomsyras av innovationer och teknikens möjligheter: flygande fordon, teleportering, den inbyggda telefonen Brainphone. Nya idrotter har uppstÄtt och den flygande hÀsten styrs med joystick."

Delat tredje pris gÄr till Hilma, HÀllfors skola i VÀnnÀs kommun. "Norrlands betydelse för mÀnniskorna och vÄrt land syns tydligt i berÀttelsen. Hilma ger oss en positiv och fullt möjlig vision av livet i Norrland om 60 Är."

Ett sÀrskilt pris gÄr till HÀllfors skola för mÄnga fina bidrag till visionen om Norrland Är 2072. Klassen fÄr 500 kronor att anvÀndas till t ex ett festligt fika vid ett lÀmpligt tillfÀlle.

 

Klicka pĂ„ respektive pristagare för att se de belönade alstren. (Öppnas i nytt fönster.)