Stöd gärna Norrlands-förbundets verksamhet med en penninggåva. Alla bidrag
är till hjälp i vårt arbete för Norrland. Klicka på knappen och följ instruktionerna.

 

  

Följ oss på Facebook

 

 Följ oss på Twitter

img1img3img2

Aktuellt

10 augusti

Inom kort kommer information från vårt förbundsmöte i Vindeln att presenteras.

Vid förbundets konstituerande möte valdes Kenneth Nilshem, Agneta Alenuis Madsen och Gunnar Olsson att fungera som arbetsutskott.

Den nya styrelsen träffas i Umeå den 30 augusti.

Den 22 september (em) anordnar förbundet i samarbete med Söderhamns kommun, Almi företagspartner, Region Gävleborg och Faxepark en finansieringsdag. "Pengar finns - vi hjälper dig att hitta dem." Anmälan kan ske på www.soderhamn.se/finansiering Välkomna!

-----------------------------------------------------------

 

Förbundsmöte 2-3 juni 2016

                     i Vindeln, Västerbotten

                       Torsdag Temadag med

    Landsbygdskommittén

    Skogstekniska Klustret

Festmiddag med utdelning av hedersbelöningar

                            Fredag årsmöte mm

 

            Förbundsmöteshandlingarna läser du här! >>

            Programmet för dialogmötet läser du här! >>

 ______________________

30 maj

Hektiska dagar nu på kansliet inför temadag och förbundsmöte! Du som vill läsa förbundsmöteshandlingarna finner en länk ovan. Vi packar för resa till Vindeln och ser fram emot två intressanta dagar som handlar om Norrland. Förstås.

 

 

21 Mars

I fredags träffade representanter för Norrlandsförbundet Landsbygdskommittén i Stockholm, och överlämnade vår rapport "Norrland - En bra bit av Sverige". På vår Facebooksida finns bilder och mer information.

Läs hela rapporten här>>

Läs pressmeddelandet här>>

 

 

Mars - En liten uppdatering

Här på kansliet pågår en febril aktivitet! Eller snarare flera febrila aktiviteter skulle man kunna säga.

Dels jobbar vi intensivt med vårt samarbete med den parlamentariska landsbygdskommittén. Delar av vår styrelse ska strax åka ner till Stockholm för att presentera vår syn på den norrländska lands- och glesbygdens möjligheter och behov.

Vi jobbar med årets första nummer av Norrsken, som ska komma ut kring påsk och blir riktigt bra och innehållsrikt.

Vi jobbar också med förberedelser inför vårt förbundsmöte 2-3 juni i Vindeln, där delar av landsbygdskommittén kommer att delta. Temadagen på torsdagen kommer till stor del att ägnas åt ett dialogmöte där Västerbottens representanter får lägga fram sin sak till kommitténs ledamöter, men det Skogstekniska Klustret kommer också att vara med och medverka.

Våra hedersbelöningar är en annan sak som vi sysslar med nu, mottagarna är utsedda och offentliggörs som vanligt dagen före förbundsmötet - håll utkik efter det! De första utdelningarna kommer som vanligt att ske vid förbundsmötets festmiddag. Ett jätteroligt jobb att få komma i kontakt med dessa fantastiska människor som gjort så mycket bra och spännande!

På Twitter och Facebook finns vi med i debatten, och vi är glada och stolta över att så många av er följer och gillar oss! Vi jobbar också med att förbereda ett finansieringsseminarium för företagare i Gävleborg den 22 september, och så naturligtvis alla de sedvanliga saker som hänger ihop med ett årsslut i en förening - bokslut, verksamhetsberättelse, revision och andra trevligheter. Kort sagt (går ju inte när man har så mycket att berätta om) så har tyvärr inte tiden räckt till för att skriva här på alltför länge, men bättring utlovas.

Nu vet ni i alla fall att vi inte ligger p√• latsidan - Norrlandsf√∂rbundet √•ngar of√∂rtrutet p√•! √Ąr du inte medlem? D√• √§r det dags nu! Swisha 250 kr till 123-4762738, eller s√§tt in pengarna p√• Bg 180-6595. Namn, adress och e-post beh√∂ver vi ocks√•. V√§lkommen!

 

 

17 december

√Örets sista Norrsken ...

... är nu på väg ut till alla medlemmar. Du är väl medlem? För att bli medlem kan du enkelt Swisha 250 kr till nr 123-476 27 38. Ange gärna din e-postadress också. Det går förstås också fortfarande bra att betala in avgiften till Bg 180-6595.

 

 

 

11 december

Ny insändare: Påfolka Norrland!

Läs hela insändaren här>>

 

 

10 december

Nu har vi 1100 följare på Twitter!!! Häng med du också! Använd #Norrland och #Norrlandlevererar när du twittrar om vår närande del av landet. Följ oss på: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

16 oktober

Ny debattartikel: Hela Sverige måste få leva!

Läs hela debattartikeln här>>

 

 

1 oktober

Det kom ett svar!

Den 23 juni skickade Norrlandsförbundet ett öppet brev till berörda ministrar om framtida kompetensförsörjning i Norrland.

Läs hela brevet här>>

Idag fick vi svar från Utbildningsdepartementet, där de presenterar regeringens förslag på kommande insatser.

Läs hela svaret här>>

 

 

15 september

Ny debattartikel: Det här är Norrlandsförbundet!

Läs hela debattartikeln här>>

 

 

11 september

Norrlandsförbundet bjuder in Landsbygdskommittén till ett möte

Norrlandsförbundet har tidigare i år uppmärksammat sammansättningen av den parlamentariska landsbygdskommittén, där endast en av tolv ledamöter är från Norrland. Kommittén ska arbeta med ett förslag till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder, och Norrlandsförbundet gav i en debattartikel kommittén förslaget att istället bjuda in olika aktörer med stor norrlandskännedom för att därigenom skaffa sig en bred kunskap om Norrland.

I den andan har nu Norrlandsförbundet inbjudit den parlamentariska landsbygdskommittén att komma och träffa representanter för förbundet för ett sådant utbyte.

"Norrlandsförbundet är en viktig aktör när det gäller opinionsbildning och information om Norrland. Vi har mycket att delge kommittén om de förhållanden som råder i Norrland. Det finns många exempel och mycket att tänka på utifrån ett norrländskt landsbygdsperspektiv", säger Ewa Back, Norrlandsförbundets ordförande.

Mötet mellan landsbygdskommittén och Norrlandsförbundet kommer förhoppningsvis att ske under november månad.

 

 

30 juli

Ny debattartikel från Norrlandsförbundet: 58 % - en bra bit av Sverige!  

Läs hela debattartikeln här>>

 

 

14 juli

Kom ihåg Norrland!

En parlamentarisk kommitté har tillsatts av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att lämna förslag på en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder. Kommittén ska formulera en ny politik som skapar förutsättningar för boende, sysselsättning, företagande och tillväxt på en attraktiv landsbygd.

Norrlandsförbundet tycker att detta är ett mycket bra initiativ! MEN …

Vi är inte nöjda med kommitténs sammansättning! Av de elva ledamöterna är endast en (1) norrlänning. Kommitténs ordförande kommer från Kalmar. Norrlandsförbundet ifrågasätter det rimliga i att när uppdraget nu handlar om att studera och sammanställa geografiska förhållanden och skillnader och dra slutsatser för framtida politik, bara utse en representant för hela Norrland.

Läs hela debattartikeln här>>

 

 

6 juli

Nu har vi 1000 följare på Twitter!!! Häng med du också! Använd #Norrland och #Norrlandlevererar när du twittrar om vår närande del av landet. Följ oss på: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

23 juni

Norrlandsförbundet skickar ett öppet brev till berörda ministrar om framtida kompetensförsörjning i Norrland.

Läs hela brevet här>>

 

 

8 maj

Förbundsmötets uttalande om kompetensförsörjning i Norrland

Läs hela uttalandet här>>

 

 

7 maj

Norrlandsförbundet gratulerar mottagarna av årets hedersbelöningar 2015

 

För Norrbottens län

Norrlandsbjörnen går till Britta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall, Treehotel, Harads

Olof H√∂gberg-plaketten g√•r till Marita Mattsson Barsk, √Ėvertorne√•

 

För Västerbottens län

Norrlandsbjörnen går till Björn Isacsson, Hällnäs handelsträdgård, Hällnäs

Olof Högberg-plaketten går till Anders Lundström, Umeå

 

För Jämtlands län

Norrlandsbjörnen går till Jämtlands bryggeri, Pilgrimstad

Olof Högberg-plaketten går till Kulturskolan i Ragunda

 

För Västernorrlands län

Norrlandsbjörnen går till Ulf Henriksson, Junsele Djurpark

Olof Högberg-plaketten går till Ordförrådet, Ullånger

 

För Gävleborgs län

Norrlandsbjörnen går till Åke Persson, Monitor ERP System AB, Hudiksvall

Olof Högberg-plaketten går till Michael Cocke, Folkteatern i Gävleborg

 

Sju av dessa hade vi nöjet att träffa då de hade möjlighet att komma till vårt förbundsmöte för att ta emot sina björnar och plaketter. De övriga kommer att få ta emot sina under resten av året vid olika evenemang i hemkommunerna. Mer om detta i kommande Norrsken.

Läs mer här >>

 

 

24 april

Norrlandsförbundet vädjar till Civilminister Ardalan Shekarabi; vänta med att lägga ner statliga verksamheter

Läs hela här (öppnas i nytt fönster)

 

 

2 april

Nytt nummer av Norrsken på väg ut till alla medlemmar. Du är väl en av dem? Missa inte inbjudan till årets förbundsmöte i Hudiksvall!

Tidigare utgåvor hittar du under rubriken "Magasin och medlemsblad" i menyn till vänster. Den här kommer också att dyka upp där om ett par veckor.

 

 

10 mars

Nu har vi fler än 900 följare på Twitter. Häng med du också! Använd #Norrland och #Norrlandlevererar när du twittrar om vår närande del av landet. Följ oss på: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

23 december

Norrlandsförbundet uppmanar regeringen: Styr nya statliga jobb till orter som förlorat statliga jobb!

Läs debattartikeln här >>

 

 

8 december

Nu har vi fler än 800 följare på Twitter. Häng med du också! Använd #Norrland och #Norrlandlevererar när du twittrar om vår närande del av landet. Följ oss på: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

14 november

Norrlandsförbundet har lämnat sina synpunkter på EU-kommissionens frågor om postal service, och neddragningar därav, i EU-länder.

Läs EU:s diskussionsdokument här >> (obs engelska)
Läs Norrlandsförbundets svar här>>(obs engelska)

 

 

13 november

Ny debattartikel om samhällsomfattande posttjänster. Med anledning av remissvaret till EU-kommissionen har vi också skrivit en debattartikel om vikten av postutdelning i glesbygd.

Läs debattartikeln här >>

 

 

22 oktober

Seminarium i √Ėrnsk√∂ldsvik f√∂r sm√•f√∂retagare om m√∂jligheter och k√§llior till finansiering f√∂r p√•g√•ende och nya verksamheter. Intressant, uppskattat och v√§lbes√∂kt. Mer om detta i n√§sta Norrsken.

 

 

29 september

Nytt nummer av Norrsken på väg ut till alla medlemmar! Du är väl en av dem?

Tidigare utgåvor hittar du under rubriken "Magasin och medlemsblad" i menyn till vänster. Den här kommer också att dyka upp där om ett par veckor.

 

 

19 september

V ordförande Berit Kvist inledningstalar om Norrlands styrkor, behov och tillväxtområden på fastighetsbranschens Business Arena på Stockholm Waterfront.

 

 

1 september

Nu har vi fler än 700 följare på Twitter. Häng med du också! Använd #Norrland och #Norrlandlevererar när du twittrar om vår närande del av landet. Följ oss på: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

4 augusti

De norrländska riksdagsledamöterna har tidigare sagt att infrastruktur, och då främst järnväg, är den viktigaste frågan för dem och Norrland idag. Nu kommer Norrlandsförbundets följdfrågor.

Läs mer här >>

 

 

5 juli

Norrlandsförbundets synpunkter om mikrobryggerierna plockades upp av TT och har till dags dato omnämnts i 39 tidningar över hela landet. Vi syns och hörs!

 

 

27 juni

Systembolaget ändrar reglerna för mikrobryggerier. Resultatet blir att Norrlands mikrobryggerier får det svårare - och dyrare - att ge kunderna det de vill ha. Åtminstone ett bryggeri ställs till och med helt utanför. "Bra för kunderna" säger Systembolaget - Norrlandsförbundet håller INTE med!

Läs debattartikeln här >>

 

 

17 juni

Nytt nummer av Norrsken på väg ut till våra medlemmar. Du står väl på mottagarlistan du med?

Tidigare utgåvor hittar du under rubriken "Magasin och medlemsblad" i menyn till vänster. Den här kommer också att dyka upp där om ett par veckor.

 

 

10 juni

Ny debattartikel om att behovet av pålitlig telefoni och väl fungerande Internet är minst lika stort i Norrland som i övriga Sverige.

Läs debattartikeln här >>

 

 

5 juni

58 st utvalda sommarpratare. Norrland ‚Äď 58 % av Sveriges yta ‚Äď representeras av en (1)!

Läs insändaren här >>

 

 

9 maj

Förbundsmötets uttalande:
Snabbt bredband och telefoni för alla ska vara lika självklart som tillgång till elektricitet!

Läs hela uttalandet här>>

 

 

9 maj

Årets Förbundsmöte är nu lyckligt och väl genomfört!

I √•r var det √Ėrnsk√∂ldsviks kommun som tog emot oss med √∂ppna armar. Tv√• givande dagar med ett informativt och engagerande seminarium, stimulerande utbyten och trevliga m√§nniskor. Vi fick en guidad busstur runt staden med omnejd, och blev v√§l omh√§ndertagna och f√∂rpl√§gade b√•de p√• Arken Konferens och p√• First Hotel Statt.

 

 

8 maj

Norrlandsförbundet gratulerar mottagarna av årets hedersbelöningar 2014

 

För Norrbottens län

Norrlandsbjörnen går till Viktor Boman, Klöverbergsgården

Olof Högberg-plaketten går till Arjeplogs församling och Arjeplogs biografförening

 

För Västerbottens län

Norrlandsbjörnen går till Dick Bergh, Hedlunda Industri, Lycksele

Olof Högberg-plaketten går till Thomas Andersson, spelman, folkmusiker och berättare

 

För Jämtlands län

Norrlandsbjörnen går till Storsjöcupen

Olof Högberg-plaketten går till Tage Levin, författare och förläggare

 

För Västernorrlands län

Norrlandsbjörnen går till Katarina Levin, sågverkschef SCA Timber Bollsta sågverk

Olof Högberg-plaketten går till Takida

 

För Gävleborgs län

Norrlandsbjörnen går till Björn Jansson, VD, Syntronic AB

Olof Högberg-plaketten går till Eiwor Kjellberg, riksspelman och folkmusikkonsulent

 

Fyra av dessa hade vi nöjet att träffa då de hade möjlighet att komma till vårt förbundsmöte för att ta emot sin hedersbelöning. De övriga kommer att få ta emot sina under resten av året vid olika evenemang i hemkommunerna. Mer om detta i kommande Norrsken. 

Läs mer här >>

 

 

22 april

Nu finns senaste Norrsken på nätet. Du hittar den som vanligt under Publikationer och media till vänster. Trevlig läsning!

 

 

13 mars

Norrlandsförbundet gör ett uttalande om den försämrade mediabevakningen i Norrland

Läs hela uttalandet här>>

 

 

19 februari

Ny kommunikatör till Norrlandsförbundets kansli!

Johanna Wenner

Norrlandsförbundets nya kommunikatör Johanna Wenner.

Måndagen den 17 februari 2014 började Johanna Wenner sin anställning som kommunikatör på Norrlandsförbundet. Johannas uppdrag är att uppfylla det som Norrlandsförbundets styrelse beslutat i sin verksamhetsplan. Hon ska opinionsbilda och marknadsföra Norrland, bland annat genom debattartiklar, insändare, uttalanden och remissvar samt utveckla Norrlandsförbundet på webben genom hemsidan, Facebook och Twitter.

Johanna är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade till Sundsvall 1999 där hon bor med sambo och två barn.

‚ÄĚJag brukar h√§vda att allt man beh√∂ver finns i Norrland‚ÄĚ, s√§ger Johanna Wenner . ‚ÄĚDet jag kan sakna √§r mina v√§nner i Stockholm och min mamma och pappa, men d√• finns det ju telefon, t√•g, buss, bil och flyg.¬† Det √§r alltid viktigt att kommunikationerna fungerar, men i Norrland √§r de avg√∂rande f√∂r att vi ska kunna vara trygga, n√§r avst√•nden ofta √§r st√∂rre.‚ÄĚ

Johanna är statsvetare och förtroendevald i Svenska kyrkan. Hon kommer senast från en tjänst som politisk sekreterare.

 

 

18 februari 

Tidig v√•rflod p√• Facebook! √Ėver 100 nya f√∂ljare p√• Norrlandsf√∂rbundets gilla-sida p√• ett dygn! Alla gillar Norrland!

 

 

31 januari

Julnumret av Norrsken finns nu tillgängligt för alla intresserade under Publikationer och Media här bredvid.

 

 

28 januari

Nu har vi fler än 500 följare på Twitter. Häng med du också: @norrlandinfo !

 

Twitter

  

21 nov

Nu har jag den i min hand! Den blänkande frukten av vår möda, mogen och leveransklar. Jag pratar förstås om Temamagasinet Norrland. Vi börjar naturligtvis skicka ut den till medlemmar först, och sedan till andra intresserade i vår omvärld. Snart i din postlåda! För du är väl medlem?

 

 

7 nov

Nu är vi äntligen klara med vårt nya Temamagasin Norrland! Allt skrivande, fotande, samlande och korrekturläsande har gett resultat, och det resultatet har nu gått till tryckeriet. Om några veckor kommer vi att kunna börja skicka ut dem till både medlemmar och andra intresserade läsare.

Håll utkik!

 

 

 

8 okt

Magnus Nilsson, Fäviken, Norrlandsbjörnen i Jämtland 2013

Magnus Nilsson, stolt och glad mottagare av Norrlandsbjörnen 2013.

Årets Norrlandsbjörn i Jämtland delades ut vid invigningen av Eldrimners årliga arrangemang Saerimner.

Landsh√∂vding Britt Bohlin invigningstalade, och publiken visade sitt bifall med varma appl√•der n√§r F√§vikens m√§sterkock och kulinariske f√∂rnyare Magnus Nilsson tog emot sin v√§lf√∂rtj√§nta Norrlandsbj√∂rn. Hans engagemang och idoga arbete har¬†gett F√§viken en 34:e-plats p√• listan "The world¬īs 50 best restaurants" f√∂r andra √•ret i rad 2013, och nu senast en delad tredjeplats p√• White Guides M√§starklasslista - Internationell m√§starklass 2013. (Den platsen delas med Mathias Dahlgren, som ocks√• har tv√• stj√§rnor i Guide Michelin ...)

Saerimner √§r Eldrimners √•rliga id√©- och kunskapsforum om mathantverk, med seminarier, debatter och f√∂rel√§sningar kring √•rets tema "Nordiskt mathantverk". Magnus Nilsson h√•ller i √•r sj√§lv ett seminarium med titeln "Rekt√ļn mat p√• F√§viken". SM i mathantverk ing√•r ocks√• som en viktig del i arrangemanget, och d√§r √§r Magnus en av domarna.

 

 

8 okt

Nu har vi fler än 400 följare på Twitter. Häng med du också: @norrlandinfo !

 

Twitter

  

 7 okt

Norrlandsförbundet kritiserar Trafikverket i ny debattartikel: Sverige behöver större satsningar i Norrland, inte mindre!

Demokratin är i farozonen om det ska vara tjänstemän på Trafikverket som ska fatta beslut som är avgörande för var människor kommer att kunna bo och arbeta i framtiden. Det borde våra folkvalda i riksdagen sköta om.

Uteblivna järnvägsinvesteringar i Norrland innebär att den resurs regionens näringsliv är för riket inte kommer att kunna nyttjas till sin fulla potential! Varje dag fraktas stål motsvarande ett Eiffeltorn från norra Sverige. Det kunde vara dubbelt så mycket.

Läs hela debattartikeln här>>

 

 

1 okt

Norrlandsförbundets remissvar på Trafikverkets förslag till plan för transportsystemet 2014 - 2025 är nu klart och insänt. 

Det kan konstateras att den föreslagna utdelningen för de 58 % av Sveriges yta som Norrland utgör är synnerligen skral. Av 522 satsade miljarder - vilket ungefärligen motsvarar värdet av en årsproduktion av norrländsk malm - läggs knappt 6,5 på namngivna åtgärder i Norrland. Inte rimligt, tycker Norrlands-förbundet.

Läs hela remissvaret här>>

 

 

27 augusti

Norrlandsförbundet besökte landsbygdsministern på departementet, Fredsgatan 8 i Stockholm.

Möte med Eskil Erlandsson

Fr v: Ewa Back, NF, Eskil Erlandsson, Berit Kvist, NF, Charlotta Eriksson, politiskt sakkunnig.

Vid mötet den 22 augusti på departementet Fredsgatan 8, valde Norrlandsförbundet att i huvudsak ta upp följande frågor:

‚Äʬ†¬†¬† 25 000 statliga jobb till Norrland.
‚Äʬ†¬†¬† Investeringar som ger f√∂ruts√§ttningar f√∂r nya jobb.
‚Äʬ†¬†¬† Infrastrukturinvesteringar, bla v√§g- och j√§rnv√§gssatsningar.
‚Äʬ†¬† ¬†Vattenkraftskommunerna ska ha rimlig √•terb√§ring f√∂r den rena elen.
‚Äʬ†¬† ¬†Omst√§llningsmedel s√• att de sm√• kommunerna klarar sitt serviceuppdrag mot medborgarna (demokratifr√•ga).
‚Äʬ†¬†¬† Nationell samordning av¬† glesbygdsfr√•gor och storstadsexpansion¬†
‚Äʬ†¬†¬† Fortsatt landsbygdsst√∂d, breddat mot gr√∂na n√§ringar, √∂vrigt n√§ringsliv och jobbskapande.
‚Äʬ†¬†¬† Finansiering f√∂r en f√∂rstudie, inkl. ungdomarnas inst√§llning till att stanna kvar, flytta, √•terflytta?

Vi gjorde en kort föredragning och satte in norrlandsfrågorna i sitt sammanhang. Eskil Erlandsson verkade inte förvånad över någon av punkterna. Några är dessutom redan föremål för överväganden på departementet.

Vår viktigaste fråga handlar om att utlokalisera 25 000 statliga jobb från Stockholm till Norrland.  Det finns nästan en kvarts miljon statliga jobb, varav merparten slentrianmässigt placerats i Stockholm (av någon obegriplig anledning).  Med tanke på att Stockholm växer okontrollerat (40 000 personer/år) finns inga bärande skäl att inte flytta åtminstone 25 000 av de gemensamt finansierade jobben till Norrland. På alla sätt skulle detta på flera håll ge optimalt utnyttjande av gemensamma resurser. Varje statligt jobb genererar dessutom 2-3 andra jobb.

Utifrån vårt Norrlandsperspektiv har vi presenterat ett antal frågor som behöver hanteras. Vi får se vilka förslag som kommer från olika håll framöver.
Möte med Eskil Erlandsson

Fr v: Charlotta Eriksson, politiskt sakkunnig, Eskil Erlandsson och Ingrid Svedinger, tjänsteman.
 

 

22 augusti

Norrlandsförbundet träffar landsbygdsminister Eskil Erlandsson

En delegation från Norrlandsförbundet har ett avtalat möte med Eskil Erlandsson i eftermiddag för att diskutera norrlandsfrågor. Mötet har kommit till stånd bland annat med anledning av vårens debattartikel i DN, där Norrlandsförbundet bland annat efterlyste nationell samordning för att stoppa avfolkningen av landsbygden.

 

 

20 augusti

Följ oss på Twitter - fler än 300 gör det: @norrlandinfo !

 

Twitter

Vi gläder oss över att vi redan har fler än 300 följare på Twitter, och väntar nu ivrigt på resten av er norrlandsvänner. @norrlandinfo är det som gäller, som sagt! Gilla oss på Facebook också när ni ändå håller på - vi finns där med förstås.

 

 

3-11 augusti

Besök oss på Stora Nolia! Våra representanter finns i monter 263. Välkomna!

 

 

9 juli

Nu tar Norrlandsförbundet semester. Det innebär att kansliet är stängt, och vi återkommer den 29 juli. Vi önskar alla en trevlig sommar, med mycket sol och lite mygg!

 

 

17 juni

Hur stoppar vi avfolkningen i Norrland?
Läs Norrlandsförbundets debattartikel i DN, klicka här för att komma till artikeln på dn.se

 

 

21 maj

Norrlandsförbundet tackar förbundsmötets sponsorer! Det hade inte blivit så lyckat utan era bidrag!

Inlandsinnovation Blåtand BrunkullanInlandsinnovationAnnaViktoria

20 maj

Förbundsmötets uttalande:
Tillsätt en nationell samordnare för att stoppa avfolkningen i Norrland!

Läs hela uttalandet här>>

 

 

 20 maj

Norrlandsförbundet gratulerar alla mottagare av hedersbelöningar!

Fem hedersbelöningar fick vi dela ut i samband med förbundsmötet - tre Norrlandsbjörnar och två Olof Högberg-plaketter. Viktigare är att vi fick chansen att sitta ner och bryta bröd med dessa fantastiska människor och höra historien om deras väg till nuet och tankar om framtiden.

 

Hedersbelönade på förbundsmötet

Glada (och vindrufsiga) hedersbelönade vid förbundsmötet i Åre. Fr v Ivar Westberg, Roger Nilsson, Viktoria Månström, Martin Bergman och Anders Lidén. Om du klickar på "Våra hedersbelöningar" i menyn till vänster hittar du samtliga belönade i år, komplett med motiveringar, och tidigare års belönade också.
Foto: Tommy Andersson

 

 

20 maj

Årets Förbundsmöte är nu lyckligt och väl genomfört!

Två givande dagar i Åre med intressanta talare, stimulerande utbyten och trevliga människor. En härlig utflykt tog oss till ett fjällbete med trivsamma kossor och söta kalvar, Åre visade sin vårliga sida och personalen på Holiday Club tog väl hand om oss.

Inlandsinnovations VD Gunnar Olofsson Lycklig kalv på fjällbete Dukat för festmiddag

Foto:Tommy Andersson

 

 

23 april

Följ oss på Twitter - andra gör det: @norrlandinfo !

 

Twitter

 

 

9 april

Ostkustbanan Luleå - Stockholm 2050

Ewa Back deltar i ett seminarium om hur representanter för hela Norrland bäst kan samverka för att främja färdigställandet av Ostkustbanan

banner

 

 

8 april

V ordförande Bo Bergman gästade Jämtlands länsfullmäktigegrupp, där det bland annat diskuterades kring utmaningen i att locka yngre medlemmar och förtroendevalda till förbundet. Självklart upptog arrangemangen inför förbundsmötet också en del av mötestiden.

 

 

8 april

Möte i förskingringen

Norrlandsf√∂rbundet best√•r f√∂rvisso inte bara av bofasta norrl√§nningar, utan √§ven ett stort antal utflyttade som inte vill sl√§ppa kontakten med sin hembygd. D√§rf√∂r har vi ocks√• en grupp f√∂rtroendevalda bland dem, gruppen √Ėvriga Sverige. H√§r ses tre entusiastiska representanter, fr√•n v√§nster Anders Hedstr√∂m, Ella Nilsson och Henrik Engberg.

En del av gruppen √Ėvriga Sverige

 

 

8 april

TT √ĖVERGER NORRLAND!

Genom sin nya arbetsorganisation som innebär skrivbordsbevakning av Norrland, överger TT sin närvaro i Luleå, Umeå och Sundsvall. Frågan debatterades hos publicistklubben i södra Norrland den 27 mars.

Inbjudna debatt√∂rer var Po Tidholm, (f√∂rfattare och frilansjournalist) och TT:s redaktionschef Mats Johansson. Till saken h√∂r att DN, Expressen och Aftonbladet redan l√§mnat Norrland och g√•tt samma v√§g ‚Äď s√∂derut. Debattledare var f. chefredakt√∂ren f√∂r ST, Kjell Carnbro.

I korthet menar Mats Johansson att det f√∂r TT inte √§r tillr√§ckligt l√∂nsamt att ha bevakning p√• plats i Norrland ‚Äď det h√§nder f√∂r lite, och nyheterna efterfr√•gas inte av den bredare l√§sekretsen. Fr√•gan om varf√∂r TT inte sj√§lvst√§ndigt g√∂r egna unders√∂kande reportage om f√∂reteelser i Norrland, som kan finnas under jord, p√• marken eller i luften, besvarades inte. Nyheter som √§r spektakul√§ra, som t.ex. n√§r det norska Hercules-planet st√∂rtade v√§ster om Kiruna i mars ifjol, l√∂ste TT genom att skicka dit de journalister som beh√∂vdes f√∂r att bevaka h√§ndelsen. Att TT hade egen personal var i Lule√• var vid den h√§ndelsen inte n√•gon avg√∂rande nyhetsf√∂rdel (som vi uppfattade diskussionen)!

I allt väsentligt menar Po Tidholm (som vi uppfattade honom) att det inte finns (tillräckligt) intresse från TT och andra tidningsutgivare att publicera nyheter och bredare artiklar om Norrland. Händelser värderas olika beroende på var de inträffar i landet. Johansson var inte riktigt bekväm med den tolkning som f.ö. gjordes från publiken. Om chefredaktörerna gör en korrekt nyhetsvärdering (med Norrland redan i kompakt medieskugga) får vi aldrig veta, eftersom det inte finns någon kontrollgrupp att jämföra med.

 

 

28 mars

Nya numret av Norrsken är nu på väg ut till våra medlemmar.  Tidigare utgåvor hittar du under Publikationer och Media här bredvid.

 

 

27 mars

ReträTTen från Norr!

Debatt ikväll mellan Po Tidholm och TT:s redaktionschef Mats Johansson om TT:s nya organisation av nyhetsbevakningen.

Norrlandsförbundet är på plats och lyssnar.

 

 

20 mars

Radiotips : "Resa i krisens spår längs Sveriges längsta väg"

Reportern Johan Prane reser längs E45:an - även kallad Inlandsvägen - och rapporterar sina upplevelser.

Lyssna här >> (öppnas i nytt fönster)

 

 

20 mars

Psst! Nu är vi snart klara med att utse årets mottagare av våra hedersbelöningar Norrlandsbjörnen och Olof Högberg-plaketten. Det är inte alltid lätt att bara välja två förtjänstfulla representanter i varje län, bland många kandidater som var och en på sitt sätt arbetar för att det ska vara bra att leva i Norrland. Våra hedersbelöningar delas ut vid förbundsmötet.

björn plakett

 

 

13 mars - Rapport från 1 mars

Fler inflyttare? Bra tips från Jordbruksverket!

Jordbruksverket presenterade id√©er vid en workshop i √Ėrnsk√∂ldsvik den 1 mars. Ewa Back och Bo Bergman fr√•n Norrlandsf√∂rbundet var d√§r.

Vid workshopen medverkade bland andra en flyktigsamordnare fr√•n Valdemarsvik, som engagerat ber√§ttade hur han arbetat f√∂r att f√• personer med invandrarbakgrund att bos√§tta sig i den lantliga kommunen.¬†Ett s√§tt han anv√§nt var¬†konceptet ‚ÄĚFlykting s√∂ker bonde‚ÄĚ ‚Äď d√§r personer med bakgrund fr√•n landsbygden praktiserat hos lantbrukare i trakten.

Under workshopen visades att det redan idag finns efterfrågan på inflyttande arbetskraft. Företrädesvis inom vård- och omsorgsområdet i inlandskommuner, men efterfrågan finns också inom hantverks- och industribranscher.

Jordbruksverkets rapport heter ‚ÄĚDet h√§r beh√∂ver g√∂ras f√∂r att locka inflyttare‚ÄĚ. I rapporten lyfter man fram ett lyckat samarbete mellan ett miljonprogramsomr√•de och en mindre mellansvensk kommun.

 

 

 

11 mars

Norrlandsförbundets styrelse består av ledamöter från Kiruna i norr till Söderhamn i söder.

Bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Här är ett axplock av det som avhandlades på styrelsemötet den 11 mars:

  • F√∂rbundets planerade deltagande i Nolia-m√§ssan i Ume√• 2-11/9,
  • Norrlandsf√∂rbundet och sociala medier
  • Planering inf√∂r f√∂rbundsm√∂tet i √Öre 16-17 maj.
  • √Örets mottagare av f√∂rbundets hedersbel√∂ningar, Norrlandsbj√∂rnen och Olof H√∂gberg-plaketten.
  • Funderingar kring att organisera en studieresa till Bryssel i h√∂st f√∂r medlemmar.
  • F√∂rbundets l√∂pande arbete med opinionsbildning, senast med en debattartikel om behovet av dubbelsp√•r p√• str√§ckan H√§rn√∂sand - G√§vle. Mer √§r p√• g√•ng.
  • Valberedningsfr√•gor.

 

Bild

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 mars

Visioner för framtiden

Ewa Back och Bo Bergman deltar i Jordbruksverkets workshop om inflyttning och integration i √Ėrnsk√∂ldsvik.
Kort rapport - se 13 mars ovan.

 

 

18 februari

Idag fick Johan Lindberg, Gävle Nöje, ta emot sin Norrlandsbjörn.
Utdelningen skedde i Spegelsalen i Stadshuset i Gävle.

Läs mer här>>

 

 

20 oktober

Vi kräver fungerande telefoni i hela Norrland!

Norrlandsförbundet har under flera år kunnat konstatera att den fasta telefonin monteras ned alltmer. Detta samtidigt som näten för den mobila telefonin inte har kapacitet nog att möta upp behovet från privatpersoner och företag. Det behövs mycket tydligare signaler från regeringen och dess myndigheter för att vi ska få en fungerande telefoni i Norrland! Där det bor folk ska man kunna ringa! Vi kräver att regeringen och dess berörda myndigheter vidtar åtgärder för att ge hela Norrland fullgod service i form av fungerande telefoni. Hela Sverige måste få leva och telefonin är en självklar del av det!

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

 

 

20 september

Nu är Norrsken nr 3 ute hos medlemmarna. Tidigare utgåvor hittar du under Publikationer och Media här bredvid.

 

 

1 juli

Norrlandsförbundet gratulerar Hälsingegårdarna som blivit upptagna på Världsarvslistan, Sveriges 15:e världsarv i ordningen. Det är sju särskilt välbevarade gårdar som utvalts att representera denna säregna och unika byggnadstradition. Mer om detta i nästa nummer av Norrsken.

 

 

21 juni

Nu är Norrsken nr 2 ute hos medlemmarna. Tidigare utgåvor hittar du under Publikationer och Media här bredvid.

 

 

11 maj

Förbundsmötets uttalande:

Med dagens kommunikationer och teknik kan myndigheter med fördel lokaliseras på olika platser i landet. Statens sysselsättning är trots dessa möjligheter extremt koncentrerad till Stockholm.
Norrlandsförbundet kräver att statens myndigheter i sin lokalisering tar ansvar för hela landet.
De statliga jobben kan medverka till att stärka och bredda de regionala arbetsmarknaderna. En omlokalisering av statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till andra delar av landet, inte minst Norrland, är positivt för hela landet.

Läs hela uttalandet här (öppnas i nytt fönster)

 

 

11 maj

Årets förbundsmöte är nu genomfört, med en intressant temadag följd av en härlig festmiddag med glam och sedvanlig utdelning av hedersbelöningar. I menyn till vänster hittar du "Våra hedersbelöningar", där du kan klicka dig fram till årets välförtjänta mottagare och våra motiveringar. Några utdelningar återstår och kommer att redovisas här allteftersom de genomförs.

 

 

13 april

Norrlandsf√∂rbundet gratulerar √Ėsttegs skola i Ume√• till vinsten i √•rets upplaga av Vi i femman! Ett alldeles s√§rskilt stort grattis g√•r f√∂rst√•s till Sara Isaksson och Ludvig Wiechel, de tv√• oerh√∂rt kunniga och duktiga f√∂rk√§mparna som¬†b√§rgat segern √•t dem!

 

 

6 april

Nu är Norrsken nr 1 2012 på plats i mejlkorgarna hos medlemmarna, runt om i Norrland! Tidigare utgåvor hittar du här på hemsidan under rubriken Publikationer och Media till vänster.

 

 

5 april
Har du ett musikprojekt som behöver ekonomiskt stöd? Eller kanske bara en idé ännu så länge? Musikplattformen (som tillhör Statens musikverk) vill inspirera till nya gränsöverskridande arbeten och fördelar ekonomiskt stöd till nyskapande samverkansprojekt. Både individer och redan etablerade organisationer kan söka. Ansökningarna ska vara inne i april! Läs mer här! och här!

 

 

28 mars
BYABUSSEN VANN!!!
Som vi berättat tidigare var projektet Byabussen i Kölsillre nominerat i den nationella tävlingen för Goda Exempel inom kollektivtrafik. Tävlingen, som arrangeras av Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik, avgjordes igår i samband med en nationell inspirationsdag för kollektivtrafiken.


Byabussverksamheten i K√∂lsillre √§r en av de nya och innovativa kollektivtrafikl√∂sningar som √§r designade f√∂r glest befolkade omr√•den i Sverige och √∂vriga Europa. De vann sin kategori med motiveringen: ‚ÄĚMed mod och m√•l om samverkan har eldsj√§lar i K√∂lsillre samlat ideella krafter f√∂r √∂kad tillg√§nglighet. Med de resandes behov i fokus har Byabussen √∂kat resandet och gjort b√•de turerna och gemenskapen i glesbygden t√§tare.‚ÄĚ

Priset delades ut av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Norrlandsförbundet gratulerar!

 

 

8 mars
Nu får det vara nog! De statliga verkens kapitalförstöring måste stoppas!

√Ėppet brev fr√•n Norrlandsf√∂rbundet till Infrastrukturminister Catharina Elms√§ter-Sw√§rd.

Läs hela brevet här (öppnas i nytt fönster)

 


8 mars
Byabussen och stadstrafiken i Söderhamn finalister till Nationella Inspirationsdagen

Byabussen √§r en av de fyra som utsetts i kategorin "Goda Resultat", med motiveringen: ‚ÄĚMed mod och m√•l om samverkan har eldsj√§lar i K√∂lsillre samlat ideella krafter f√∂r √∂kad tillg√§nglighet. Med de resandes behov i fokus har Byabussen √∂kat resandet och gjort b√•de turerna och gemenskapen i glesbygden t√§tare.‚ÄĚ
Stadstrafiken i S√∂derhamn t√§vlar ocks√• i kategorin "Goda Resultat", och d√§r lyder motiveringen: ‚ÄĚMed samarbeten kring en gemensam m√•ls√§ttning om f√∂rdubblat resande har S√∂derhamn lyckats n√• fantastiska resultat och synliggjorda effekter. Genom satsningar p√• ungdomar och p√• infrastrukturella √•tg√§rder har Stadstrafik S√∂derhamn n√•tt inget mindre √§n en fyrdubbling av resandet!‚ÄĚ

Tävlingen avgörs den 27 mars på Berns Salonger i Stockholm.

Läs mer här >> (öppnas i nytt fönster)

 


12 januari
Med anledning av Norrlandsförbundets 60-års-jubileum 2012 inbjuder vi Norrlands 5:e-klassare att visionera kring hur Norrland kommer att se ut 60 år in i framtiden, år 2072. Vi ser med spänning fram emot resultatet, som kommer att presenteras på vårt förbundsmöte 10-11 maj i Luleå.

Läs inbjudan här (öppnas i nytt fönster)

Se affischen här (öppnas i nytt fönster)

 


10 januari
I senaste numret av Norrsken skriver vi om Byabussen i Kölsillre. Vill du veta mer?
Klicka här för att se en film på Youtube (öppnas i nytt fönster)

 


21 December
Årets sista nummer av Norrsken är nu på väg ut till medlemmarna. Du hittar tidigare utgåvor här på hemsidan under rubriken Publikationer och media till vänster.

 


26 November
√Örets Olof H√∂gberg-plakett f√∂r J√§mtlands l√§n delades ut till vision√§ren och matambassad√∂ren Fia Gulliksson vid Spektakelbrunchen p√• Clarion Hotel Grand i √Ėstersund.

 


16 November
En grupp riksdagsledamöter samlades för att höra Norrlandsförbundet och Norrlandsfonden presentera en rättvis bild av Norrland, och bli varse hur den skiljer sig från de stereotyper och vanföreställningar som tyvärr är alltför spridda idag.

Läs mer här (öppnas i nytt fönster)

 


14 Oktober
Norrlandsf√∂rbundet tar med stor tillfredsst√§llelse emot nyheten att Rikspolisstyrelsen beslutat att k√∂pa in en ny helikopter f√∂r placering i Malm√∂, och att √Ėstersunds polishelikopter blir kvar d√§r den h√∂r hemma.

 


10 Oktober
Det f√∂religger ett f√∂rslag till Rikspolisstyrelsen om att flytta √Ėstersunds (J√§mtlands, V√§sternorrlands och G√§vleborgs) polishelikopter till Malm√∂, och att den ber√∂rda regionens behov¬†i fr√•ga om r√§ddningstj√§nst och polisoperativa uppdrag ska l√∂sas fr√•n Boden eller Stockholm. Norrlandsf√∂rbundet anser inte att detta √§r rimligt varken av praktiska eller ekonomiska sk√§l, och kr√§ver i ett uttalande att polishelikoptern f√•r stanna i √Ėstersund.
Läs Norrlandsförbundets uttalande här (öppnas i nytt fönster)

 


3 Oktober
Norrland försörjer södra Sverige med kraft!

Att Sverige är unikt är ofta positivt, men tyvärr inte alltid. Ett exempel på det senare fallet är att de bygder som offrat sina forsar för landets elförsörjning knappast får behålla något av de enorma ekonomiska värden som det strömmande vattnet generar. Miljarderna hamnar hos kraftbolagen eller i statskassan. Det är unikt för Sverige; i andra länder får de kommuner och bygder där vattenkraften produceras del av de värden som skapas.
Läs hela Håkan Larssons krönika här (öppnas i nytt fönster)

 


3 Oktober
Nu har nummer 3/2011 av vårt digitala nyhetsbrev Norrsken skickats ut till våra medlemmars "mejlkorgar". Du hittar tidigare utgåvor här på hemsidan under menyn Publikationer och media. Trevlig läsning!

Bli medlem du med så får du den rykande färsk!

 


6 - 14 augusti
Norrlandsförbundet på NOLIA!

Kom och hälsa på oss! Vi finns i hall 2, monter nr 279.
12461 besökare första dagen. Det här blir en givande vecka!

 


7 juli
Nya numret av Norrsken ute hos medlemmarna!

 


27 juni
Nya hemsidan lanseras!


Nytt nummer
av v√•rt digitala medlemsblad Norrsken √§r under produktion och distribueras snart ut till v√•ra medlemmar! √Ąldre utg√•vor hittar du under menyn Publikationer och media.

 


16 maj

Förbundsmötet har avslutats i Lycksele och 8 av 10 mottagare av årets utmärkelser var på plats!