Stöd gÀrna Norrlands-förbundets verksamhet med en penninggÄva. Alla bidrag
Àr till hjÀlp i vÄrt arbete för Norrland. Klicka pÄ knappen och följ instruktionerna.

 

  

Följ oss pÄ Facebook

 

 Följ oss pÄ Twitter

img1img3img2

Kunskapsbas Norrland

Norrland bestÄr av fem lÀn; Norrbotten, VÀsterbotten, JÀmtland, VÀsternorrland samt GÀvleborg. Tillsammans tÀcker norrlandslÀnen 58 procent av Sveriges yta och befolkas av ca 1.2 miljoner mÀnniskor.


NÀringslivet i de fem norrlandslÀnen svarar för en stor del av det samlade svenska nettoexportvÀrdet (bruttoexportvÀrde minus vÀrdet av importerade insatsvaror). Norrland  ger Sverige ett sammanlagt nettoexportvÀrde pÄ hela 60 miljarder kronor.
NÀringslivet har olika inriktning i de olika lÀnen. LÀngs kusten upp till UmeÄ dominerar verkstadsindustrin samt massa- och pappersindustrin. Norr om UmeÄ Àr det stÄl-, jÀrn- och metallindustrin som vÀger tyngst. JÀmtlands lÀn har en relativt lÄg industriproduktion och Àr istÀllet en stor rÄvaruexportör (skog och vattenkraft). JÀmtlands lÀn har ocksÄ en turistnÀring av stor betydelse, inte minst för sysselsÀttningen pÄ lÀnets landsbygd.


Turismen Ă€r den nĂ€ring som spĂ„s ha den största utvecklingspotentialen, bland annat pĂ„ grund av att Norrland har det som kallas Europas sista vildmark. Sveriges medlemskap i EU och förĂ€ndringarna i Östeuropa kommer att ytterligare förstĂ€rka Norrlands attraktionskraft.


Kunskapsbas Norrland har möjliggjorts tack vare engagemang och stöd av

 


Tack!